Servis Çağır

Protherm Petek Bakmını İhmal Etmeyin

Petek bakımı halihazırda belirli aralıklarla dış yüzeyin temizlenmesi ile yapılıyor sanılmaktadır ancak bu oldukça yanlış bir algıdır.

Temel ihtiyaçlarımızdan biri olan ısınma için en sık kullandığımız sistem kalorifer olmaktadır. Kış aylarının yaklaştığı şu dönemlerde tüm hazırlıklarımızı tamamlamak için kaloriferimize bakım yaptırmamız gerekmektedir. Alanında uzman kişiler, kalorifer bakımının minimum düzeyde yılda en az bir kez yaptırılması gerektiğine dikkat çekmektedir. Bakımı aksatılan kombi ve kalorifer petekleri en ihtiyaç duyulan zamanlarda arızalanarak kullanıcılarını zor durumda bırakabilmektedir. Bu mağduriyetin yaşanmaması adına özellikle petek bakımı hususunda çok hassas olunmalıdır.

Petek bakımı halihazırda belirli aralıklarla dış yüzeyin temizlenmesi ile yapılıyor sanılmaktadır ancak bu oldukça yanlış bir algıdır. Bir peteğin dışından ziyade iç kesimlerinin dikkatlice temizlenmesi gerekmektedir. Ancak bu şekilde kullanılan kaloriferden ve yakılan yakıttan beklenen verim alınabilir. Arka ve dış yüzeyi hafif nemli, sabunlu bir bez ile temizlenebilen bu peteklerin üzerinde nemli tanecikler bırakılmadan hemen kuru bir bez ile kurulanmaları gerekmektedir. Aksi takdirde nemli bırakılan petekler bir süre sonra paslanmaya başlayabilir ve bu ileride peteğin komple bozulmasına neden olabilir.

Peteklerin iç bakımının ise profesyonel kişiler tarafından gerçekleştirilmesi gerekmektedir. Bunun sebebi, belirli yöntemlerin sırasıyla uygulanması gerekliliği ve bazı risk taşıyıcı unsurların varlığıdır. Peteklerin bakımına uygun bir petek seçilerek başlanır. Seçilen bu peteğe temizleme cihazı bağlanır. Bu cihaz sayesinde peteklerin yerlerinden sökülmesine gerek kalmamaktadır. Ön yıkamaları tamamlanan tüm petekler bir sonraki aşamada ilaçlı tazyikli su ile tekrar yıkama işlemine tabi tutulur. Akabinde ilaçlı suyun giderilmesi için durulama aşamasına geçilir. Tüm kimyasal maddelerden arındırılan peteklerin filtre temizliği tamamlanır. Devamında dilenirse kombi temizliği de gerçekleştirilebilir. Uzmanların önerileri de tam bu yöndedir. Son olarak kalorifer çalıştırılarak peteklerin hava alma işlemleri gerçekleştirilir ve ısı düzeyleri kontrolü sağlanır. Böylelikle peteklerin bakımı tamamlanmış olur.

Ev ve İş yerlerinize Petek Bakımı Yapıyoruz

Diğer tüm cihazlarda olduğu gibi kalorifer sisteminin birer parçası olan kombi ve peteklerin de periyodik aralıklar ile bakıma ihtiyacı vardır. Ancak bu sayede kaliteli çalışma performansına devam edebilen kalorifer sisteminde yılda en az bir kez bakım işlemleri gerçekleştirilmelidir. Bakım esnasında dikkat edilmesi gereken birden fazla husus olduğundan bu faaliyetleri alanında uzman kişilerden hizmet satın alarak gerçekleştirmek oldukça önemlidir. Aksi takdirde kendi başımıza yapmaya çalıştığımız herhangi bir iş başımıza daha büyük dertler açabilir ve kaloriferimizin bozulmasına neden olabilir.

Petek bakımı nasıl yapılır sorusuna verilecek cevap bir işlemler bütünüdür. Yani yapılacak her iş birbirini takip eder ve ilgilendirir niteliktedir. En başta bilinmesi gereken husus, petek bakımından kastın peteğin iç bakımı olduğudur. Herkesin malumu olduğu üzere peteklerin dış yüzeyi zaten kullanıcılar tarafından rutin bir şekilde temizlenmektedir. Dış yüzey temizliğinde dikkat edilmesi gereken tek nokta, yüzeyin kesinlikle nemli bir şekilde bırakılmaması gerektiğidir. Çünkü iyi bir şekilde kurulanmayan petekler zaman içerisinde paslanabilir ve dış kaplamasında oksitlenme oluşabilir.

Peteğin iç temizliğine gelindiğinde ise yapılacak işlemleri şu şekilde sıralayabiliriz: Öncelikle kombi altında bulunan ve peteklere giden boruların bağlantı noktası olan vana, kapalı konuma getirilir. Bu vana kapatılırken soğuk su vanasının da kapatılması gerektiği unutulmamalıdır. Sonra tesisatın kirli su çıkış vanası açılarak içeride kalan pis su boşaltılır. Akış tamamlandığında bir hortum yardımı ile tesisatın içerisinde tazyikli temiz su gönderilerek sistemde dolaşması sağlanır. Böylelikle basılan temiz suyun da kirli bir şekilde aktığını göreceksiniz. Devamında petek içlerinde tortu kalmaması için özel ilaçlı su ile suyun devirdaimi sağlanır. Temizleme işlemi bu adımla sonlandırılan petekler tüm bağlantı vanaları kontrol edildikten sonra yeniden açık konuma getirilir ve havaları alınarak kış boyu kullanıma hazırlanmış olur.

Isınmak için kullanılan petekler zaman içinde kirlerin, tozların etkisiyle iyice dolar ve ısı randımanı düşer. Peteklerin ısı vermesi için içindeki sıcak suyun sürekli dolaşması gerekir. Sürekli devir daim olan su petek ve boruları içindeki yerleri aşındırır. Aşınmaya bağlı olarak birçok metali içine katarak devir daim yapmaya devam eder. Zaman içinde temizlenmeyen petekler dolarak ısı vermeyi kaybeder. Petek temizliği yapan ustalar, peteklerden çıkan suyun çamur gibi olmasının nedenini hem aşınmaya bağlı ağır metalleri içermesi hem de toz ve kirleri barındırmasına bağlar.

Petek Temizliği Neden Önem Arz Eder?

Petek temizliğinde öncelik ısı verimini arttırmaktır. Temizlenen petekler daha iyi ısı verir. Evin her odası eşit derecede ısınma imkanı bulur. Kombi daha az çalıştığı için kombinin ömrü uzar. Aynı zamanda yakıt tasarrufu sağlarsınız. Tıkalı peteklerde bazen alt kısım ısınırken üst kısım ısınmaz, bunun nedeni düzenli olarak yapılmayan petek temizliğidir. Petek temizliği yapıldığı zaman peteğin tüm kanalları açılmış olur. Petek temizliği yapan firmalar koruyucu maddeler kullandıkları için petekler ve boruları paslanma yapmaz ve borular içindeki aşınma en az seviyede olur.